top of page
Buscar

PASSATGER – HAIKÚS I TANKES


Ens plau comunicar-vos que properament publicarem el poemari Passatger de Francesc Xavier Simarro. Passatger és un bellíssim recull de poemes bastits seguint unes de les formes de poesia tradicional japonesa més esteses, els Haikús i les Tankes.

L’escriptora Montserrat Galícia, que ha prologat el llibre diu:

A Passatger el vers es condensa, s’estilitza, es despulla per oferir l’essència del poema. El haikú ben al contrari de la nostra tradició occidental que valora l’eloqüència i el joc verbal, busca comprimir, en una espai tan exigu de tres versos, disset síl·labes, distribuïts en 4-6-4 síl·labes en mètrica catalana, la veu del poeta.

El gran mestre del haikú el poeta japonès Basho afirmava: «Els versos d’alguns poetes estan excessivament elaborats i perden la naturalitat que ve del cor. El que ve del cor és bo, la retòrica és innecessària»  I també  volem   afegir la màxima Zen que ens recorda que «quan més parlem més ens allunyem de la veritat».

Passatger consta de 161 haikús i 24 tankes, la tanka comparteix l’esperit del haikú però consta de cinc versos, distribuïts en 4-6-4-6-6, així que  es pot considerar  que una tanka és un haikú expandit.

Si el gran mestre del haikú ha estat Basho, entre nosaltres, poetes com Josep Maria Junoy, Joan Salvat Papasseit i Carles Riba, Marius Torres, Espriu, o Rosa Leveroni i Joana Raspall, entre d’altres, s’han acostat a aquest tipus de poètica. És per això que podem dir  que tant haikús com tankes ja tenen una tradició en la poètica catalana.

Des de Stonberg estem segurs que els amants de la poesia en general i de la poética japonesa en particular, gaudireu d’aquest bellíssim poemari de Francesc Xavier Simarro. Si voleu fullejar el llibre, cliqueu AQUÍ

5 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

コメント


bottom of page