top of page
Buscar

Sabia escriure Jesús? I si fos així, va deixar-nos algun text escrit de pròpia mà?

Foto del escritor: StonbergStonberg

Qumran (en hebreu קומראן, en àrab قمران) és el nom àrab d’unes ruïnes en territori israelià situades en una terrassa a dos kilòmetres de la mar Morta i a 13 quilòmetres al sud de Jericó, prop del quibuts de Kalia i a 375 metres sota el nivell del mar Mediterrani. Tota la regió es desèrtica i molt poc poblada.

L’any 1947 van ser descoberts vuit-cents rotlles en 11 coves, a aproximadament un quilòmetre de Qumran. Els rotlles estaven escrits en hebreu, arameu i grec. Contenien parts de l’Antic Testament, salms, comentaris i altres escriptures. Els primers set rotlles foren descoberts per un beduí prop de Qumran, en territori pertanyent a l’antic regne de Judà.

El més important de la troballa és la seva antiguitat, que permet estudiar importants fonts teològiques i organitzatives del cristianisme. La majoria dels manuscrits daten de l’any 200 aC al 66 dC, i figuren entre els texts més antics de què es disposa en hebreu de l’Antic Testament bíblic. Probablement foren amagats pels essenis arran de les revoltes jueves contra els romans per aquelles dates.

A partir d’aquestes dades Francisco Javier Tostado desenvolupa l’argument de la seva darrera novel·la El escrito de Dios, on explica que d’entre els nombrosos fragments de manuscrits localitzats a les ruïnes de Qumran, un crida l’atenció dels jesuïtes Gabriel Santamaría i Guillermo Ledesma, que inicien una investigació que els podria portar a la troballa d’un text escrit pel propi Jesús de Natzaret.

El Escrito de Dios és una novel·la redactada amb el mateix rigor històric que la primera de l’autor, Lucius Cassius, el médico esclavo. En aquesta nova història el lector es trasllada als temps de Jesús a la província de Judea, es passeja per les ciutats de Bolonya i Avinyó en el convuls segle XIV i arriba fins a la nostra època.

Sabia escriure Jesús? I, si fos així, va poder deixar algun escrit de pròpia mà? Fins on arriba la influència dels essenis al cristianisme primitiu? Pot la raó supeditar-se a la fe? Aquests i molts altres interrogants apareixeran durant la lectura i, com passa a tots els grans misteris, el lector haurà de decidir amb quina resposta es queda.

5 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

コメント


bottom of page