top of page
Buscar

CONVERSA SOBRE PLAGI - Eulàlia Purtí i Sergi Guix Planas


Amb motiu de la presentació de la novel·la PLAGI, el 27 de juny de 2023 a la llibreria Strogoff de La Garriga, Eulàlia Purtí, filòloga i actriu, i Sergi Guix Planas, autor de Plagi, van estar conversant sobre el llibre. Aquí en teniu un guió-extracte que us ajudarà a descobrir aquesta excel·lent novel·la.


EULÀLIA PURTÍ:

M’he pres la presentació de Plagi com hauria fet l’anàlisi en una classe de literatura, o com la trobaríem en una fitxa de biblioteca. M’he decidit per aquest plantejament perquè em permet fer preguntes a l’autor i deixar-lo parlar, donar-li la possibilitat que ens expliqui tot allò que vulgui sobre la novel·la, cosa que sempre és un luxe i, alhora, evitar d’aixafar la guitarra als lectors tot desvelant els fets de la novel·la. Prometo que no us en diré res.


Itinerari narratiu de Plagi


TEMA

Pregunta: De què tracta Plagi?

Resposta: Plagi parla de l’intrusisme, la falsedat i la impostura com a conseqüència del poder de la imatge pública, que generen solitud i cobdícia.


ESTRUCTURA NARRATIVA

Pregunta: Parla'ns de l'estructura narrativa del llibre?

Resposta: L’inici “in medias res” situa el lector a l’interior de l’escena, és un actor més. El narrador, omniscient total, ho sap tot dels personatges, per això hi trobareu salts temporals enrere i endavant, un monòleg interior i narracions en 1a, 2a i 3a persona, que s’adeqüen a cada situació.


PERSONATGES

Pregunta: Descriu els principals personatges?

Resposta: El personatge principal és en Marc, amb una semblança quasi idèntica amb en Martin Moses, un músic anglès de fama reconeguda. Els personatges són ben definits, rodons. No passen només per la novel·la, tenen una evolució coherent i inesperada alhora, són herois i antiherois, sobretot el protagonista, però també els del seu entorn més immediat, la família i els amics d’en Marc, en Harry, la Rebecca, en Jeremy de l’entorn d’en Martin i d’en Marc/Martin... i a cadascun li atorga un punt de vista diferent.


SITUACIÓ

Pregunta: On es produeix l'acció?

Resposta: L’acció de la novel·la se situa al Pirineu, a Valldorca, un poble fictici, i a Manchester, el 2009.


Lectura inici de Plagi:Des del fons de la sala esquivava les taules del menjador. Les recomanacions a l’hora d’escollir el millor calçat esportiu i els comentaris sobre les últimes congestes es fonien amb la fressa dels ganivets escorxant galtes i de les culleretes gratant terrisses amb grumolls de crema...”


RECURSOS LITERARIS

Pregunta: Quins recursos literaris has utilitzat?

Resposta: A la novel·la faig servir tots els recursos literaris de què disposo. Hi són tots, fins i tot, utilitzo diverses tipologies textuals per a diferents situacions. Podria ser una bona base de dades per obtenir exemples de les figures literàries més variades i fer-ho servir en una classe.


ESTIL

Pregunta: Com definiries l'estil de la novel·la?

Resposta: La trama, que ens pot semblar complexa, es presenta amb un estil senzill i profund, amb predomini de la ironia, molt adient amb la ironia que el destí crea per al protagonista.


VALORACIÓ FINAL

Plagi és una novel·la treballada i treballadora, novel·la sense mandra, amb personatges descrits amb el detall de l’orfebre, en aquest cas del guionista audiovisual, que és l’autor, que sap que no ha de deixar cap fil sense lligar. És una novel·la ben elaborada per les moltes referències, res hi és gratuït. El debat sobre la mentida i sobre la veritat, d’inspiració platònica, es contraposa amb la filosofia popular (”L’excel·lència d’un veí es mesurava per l’alçada de la seva tanca”... p.248). L’humor i les escenes més estripades que ens fan riure són l’amortidor de la cruesa amb què es descriu la realitat humana.

23 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page