top of page
Buscar

EL BÚNQUER DE TRINIDAD CASAS

El búnquer de les Madrigueres, al Vendrell, és un niu de metralladores construït durant la Guerra Civil per l'exèrcit republicà per defensar la costa davant un possible atac del bàndol nacional. Aquest búnquer va estar militarment en actiu fins a l'any 1945 i després va quedar abandonat fins que quatre anys més tard va ser ocupat per una família immigrant de Jaén, que va arribar a convertir-lo en casa seva durant quatre anys de la postguerra. Una de les filles d'aquesta família, la poeta Trinidad Casas Perín, que va viure i jugar al búnquer, va recollir en l'esplèndit poemari Escaleras al mar les vivències i sensacions d'aquella etapa de la seva vida.


L'any passat l'Ajuntament del Vendrell i el Grup Ecologista del Vendrell, GEVEN, van dur a terme el projecte de rehabilitar l'espai i dignificar-lo, com a part de la recuperació de la memòria històrica la Guerra Civil Espanyola. El projecte es va desenvolupar en dues parts. La primera acció va ser l'adequació d'una de les façanes, on s'hi ha fet un mural amb una representació del "Guernica" de Pablo Picasso i la segona, duta a terme el passat vuit de desembre, va consistir a pintar els versos d'Escaleras al mar que parlen d'aquest niu de metralladores, en les seves parets.


Així ho explicava Trinidad Casas als seus amics i familiars:


La noche del jueves, 8 de diciembre, acabaron de pintar mis versos en las paredes del búnker. (El proceso se tenía que hacer de noche). Así con esa oscuridad es como vivíamos en aquellos años.

Ha sido el regalo más especial que he recibido en toda mi vida.

Al contemplar el nido de ametralladoras, ahora, con el mar de fondo... pienso en toda mi familia y especialmente en mi padre, un gran amante de la cultura que apenas pudo ir a la escuela, pero que luchó contra viento y marea por tener estudios. Él fue el que me enseño a leer y a escribir.

Sé que hoy, como yo, sentiría una profunda emoción al ver los versos de su hija grabados en las paredes del que fue nuestro precario hogar.


Adjuntem les fotografies del búnquer amb els versos d'Escaleras al mar de Trinidad Casas gravats a les seves parets.


Per molts anys, Trini!



30 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page